Turistit pysykää poissa! - dokumentti massaturismin kuormittamista kaupungeista



Mitä yhteistä on Venetsialla, Barcelonalla ja Dubrovnikilla? Ne ovat kaikki uskomattoman kauniita kaupunkeja, mutta myös massaturismin pilaamia. Ulkolinjan dokumentti Turistit pysykää poissa! kuvaa tätä ongelmaa näiden kolmen kaupungin kohdalla. Nämä kohteet eivät suinkaan ole maailmassa ainoat, jotka kärsivät liiallisesta turismista.

Unesco on antanut Venetsialle uhkauksen poistaa kaupunki maailman perintökohteista turismin takia tapahtuneiden muutosten vuoksi. Monesti kuulee nurinaa korkeiden hintojen takia. Mutta miksi minkään pitäisi olla halpaa paikoissa, jotka kärsivät massaturismista? Ja matkustamalla kyseiseen kohteeseen sinäkin kuulut siihen massaan... Mielestäni on itsestään selvää, että jonkin paikan kuormittamisesta pitkääkin maksaa. Venetsiasta ei edes kerrota todellisia kävijämääriä julkisuuteen, sillä silloin kukaan ei haluisi siellä käydä.



Turismi luo työpaikkoja, mutta onko se sen arvoista, jos paikallisilla ei ole enää varaa asua kaupungissaan? Näin on käynyt kaikissa kolmessa kaupungissa. Pahimpia ovat risteilymatkustajat, jotka viipyvät kaupungissa vain muutaman tunnin, kuormittaen sen infrastruktuuria jättämättä kuitenkaan rahaa paikallisille toimijoille. Venetsiassa onkin noussut kapinaliike risteilyturismia vastaan.



En voi kieltää, etteikö jokainen näistä kolmesta kaupungista olisi kaunis ja houkutteleva. Jokaisellahan meillä on toki oikeus matkustaa mihin tahansa haluamme, mutta jokaisella on myös velvollisuus miettiä omien valintojensa merkitystä. Vähentääkseen kuormitusta kannattaisi matkustaa sesongin ulkopuolella. Sen lisäksi majoittuminen ja syöminen paikallisten omistamissa paikoissa auttaa asukkaita pärjäämään. Joten jätetään niiden kansanvälisten pikaruokapaikkojen ja all inclusivien käyttö väliin ja tuetaan paikallisten elinkeinoja.

Täältä pääset katsomaan tunnin mittaisen dokumentin. Se on saatavilla lokakuun puolelle asti. Kannattaa ehdottomasti katsoa!

*Kuvat Pixabay ja yle.fi

Kommentit

  1. Tämä juttu on puhutteleva. juuri ajattelin, kun olen nähnyt mainoksia tuosta ohjelmasta, että pitää katsoa. Onko Bubrovnikin vanhaan kaupunkiin siis pääsymaksu? Viime kesänä ei vielä ollut. Ainoastaan muurikävelylle. Venetsia kesällä on ihan turistih...tti. Sinne en menisi mistään hinnasta sesonkiaikaan ja niin ilmeisesti on Barcelonakin. Harmi, koska siellä ei ole vielä käyty. Tuohon listaan lisäisin ainakin Cinque Terren, joka kärsii massaturismista. Harmi sinänsä, koska matkailu nähdään yhtenä varteenotettavana elinkeinona ja on tärkeä monelle maalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Nyt joudun tunnustamaan että tieto tuosta Dubrovnikin maksusta perustuu muiden antamiin tietoihin. Voikin olla että on epäselvyys ollut asiassa, ja maksu koskeekin muurikävelyä. Poistan tuon kohdan, jottei välity mitään väärää tietoa :) Itse olen käynyt Barcelonassa pari kertaa 90-luvulla kun vielä aito rouheus oli nähtävissä ja Ramballakin paikallisia. Lucky me, sillä nyt en sinne enää lähtisi, vaikka houkutus olisikin.. Onneksi sitä selviää elämästä hengissä vaikkei joka paikkaan pääsisikään, joku vielä upeampi paikka saattaa osua silloin kohdalle :)

      Poista
  2. Katsoin dokumentin kun se jo ennakkotietoihin perustuen oli kiinnostava. Tällaisten uutisten lisääntyessä alan uskoa entistä enemmän, että maabongaus ON hyvä harrastus - se kun alun jälkeen vie väistämättä vähän turistisiin kohteisiin, joissa ihmiset ovat aidosti mielissään, että joku tulee tännekin. Airbnb:tä ei halua käyttää myöskään, koska se on iso syy tuohon asuntomarkkinoiden pilaamiseen. Ja tietysti olen seniorina onnekas, että olen kaikissa näissäkin kaupungeissa käynyt jo kauan ennen halpalentoja ja silloinkin useimmiten huippusesongin ulkopuolella, sillä mikään paikka maailmassa ei ole parhaimmillaan silloin kun se on ruuhkaisemmilla. Aqua Alta lokakuisessa Venetsiassa oli ihan mielenkiintoinen kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Joo maabongaus kuulostaa hyvältä! Joskus olen vähän kateellinen niille jotka ovat matkustaneet esim 70-80-luvuilla, kun vielä moni paikka oli oikeasti rouhea :)

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  3. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyy katsoa tuo dokkari ehdottomasti. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Ja ole hyvä :)

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  4. Pitääpä katsoa dokumentti. Massaturismin haittavaikutuksista kärsii varmaan jollain asteella moni muukin kaupunki tai kohde kuin vain nämä mainitut. Omaa matkustelua voin puolustella sillä, että matkustan sesongin ulkopuolella lähes kaikki matkani. Toki ihan hyvä miettiä kohdevalintoja myös tältä kantilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kuten kirjoitinkin niin nämä ovat vain muutama kohde, jossa massaturismi aiheuttaa ongelmia. Sesongin ulkopuolella matkustaminen onkin hyvä tapa tasata kuormitusta kohteissa.

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  5. Kiitos dokkarivinkistä! Käyn ehdottomasti katsomassa sen.

    Tämä aihe on kiinnostanut mua pidemmän aikaa, etenkin muutettuani Hollantiin kolme vuotta sitten. Amsterdamissa tilanne alkaa olla samankaltainen: matkailua yritetään rajoittaa ja ohjata sitä muualle maahan, mutta määrät vain kasvavat vuosi vuodelta.

    Barcelona, Venetsia ja Dubrovnik ovat oikeastaan pudonneet omalta must see -kohteideni listaltani. Kaikki paikat olisivat kyllä kiinnostavia, mutta haluan mieluummin tukea kohteita, jonne matkaajia pystytään paremmin ottamaan vastaan ja johon niitä myös halutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ja ole hyvä! Itseä kiinnostaa vastuullinen matkailu paljon, omien valintojen ja ihan opiskelualanikin puolesta. Toivon kovasti, että ihmiset oppisivat matkailussa (kuten muissakin asioissa) huomioimaan myös muut, eikä aina tekemään valintoja vain oman edun/halun tavoittelun mukaisesti.. Joskus vielä halusin Venetsiassa käydä, mutta ei enää ole kyllä haaveissa se :)

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  6. Tämä on kyllä pohdintaa aiheuttava aihe. Massaturismin aiheuttamat ongelmat ovat todella ankeita, enkä tietysti haluaisi omalta osaltani niitä lisätä, mutta toisaalta haluaisin kyllä joskus päästä näkemään esim. Venetsian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämä on hyvin pohdituttava aihe omalla kohdalla myös. Euroopassa talvikaudella matkustaessa on onneksi vähemmän kuormitusta kohteissa (paitsi tietty laskettelupaikoissa).


      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  7. Kiitos suosituksesta, dokumentti oli ehdottoman kiinnostava. Itse näen, että matkustelu tuo parhaimmillaan paljon hyviä asioita kuten erilaisuuteen tottumista, uusia kokemuksia ja avarakatseisuutta. Toisaalta monet hienot paikat menevät juurikin fyysisesti pilalle turismin takia ja harmittaa kun ihmiset eivät noudata ohjeita (esim kuvauskieltoja). Yhteistyöllä näihinkin asioihin voisi toki puuttua. Ihmettelen sitä, miksi yritykset eivät ota tätä huomioon sillä esimerkiksi Venetsian tapauksessa risteilyaluksille kaupunki on myös tulojen lähde, joten sen pilaamisen luulisi olevan myös yritykselle negatiivinen asia. Mielestäni on myös ok pyytää rahaa vierailuista kohteissa, jotta kohteita voidaan tällä rahalla kunnostaa ja pitää yllä myös seuraaville vierailijoille sekä kaupungin omille asukkaille. Ymmärrän hyvin asukkaiden turhautumista, sillä asuin itse ennen Jätkäsaaressa ja välillä turisteista täpötäydet ratikat ottivat hermoon kun itse töihin kiirehtiessä joku vetelee kaljakärryillään jalan päältä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tosi hyvää pohdintaa, ja itse myös samoja ajatuksia pyörittelen. Turismi voi oikein toteutettuna olla ehdottomasti hyvä asia ja talouteen positiivisesti vaikuttava tekijä. Mutta kuten sanoit se vaatii kaupungilta ja yrityksiltä panostamista. Voi ei, voin vain kuvitella kuinka ärsyttävää oli koittaa mahtua niihin täyteen ahdettuihin ratikoihin!

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  8. Kiitos dokkarivinkistä! Aihe kiinnostaa minua kovasti sekä himomatkustajan että turistikaupungin "paikallisen" näkökulmasta. Asun Málagan vanhassakaupungissa, jossa osa asukkaista protestoi etenkin turistiasuntojen määrän lisääntymisen vuoksi. Paikalliset joutuvat muuttamaan keskusta-alueelta vuokrien kipuessa pilviin. Toisaalta moni etenkin ravintola- ja kaupanalalla saa leivän turismista.

    Muutama kuukausi sitten vieraillessani ongelmasta pahiten kärsivässä Barcelonassa otin hotellin. Se on kai paikallisille pienempi paha kuin yksityisasuntojen valtaaminen. Teema on hankala...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämä on todella mielenkiintoinen ja haastava aihe! Harmillista kuulla, että Malagakin kärsii tästä samasta ongelmasta. Turismi voi olla positiivinen asia mutta se että paikalliset joutuvat muuttamaan pois turismin takia on ehdottomasti negatiivinen asia. Uskoisin nopean matkailun kasvun (esim halpojen lentojen takia) yllättäneen monet kaupungit, eikä näin ollen olla osattu varautua tulleisiin muutoksiin. Jälkikäteen niille on hyvin vaikea tehdä mitään.

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  9. Turismin laajuus on vaikea määrittää, ensin sitä halutaan kovasti ja sitten sitä onkin jo liikaa. Ehkä joku säännöstelykin voisi olla paikallaan saahan iso osa asukkaista elantonsa turismista. Itse kävin Venetsiassa 80-luvulla ja se oli jo silloin täpötäynnä turisteja, ei ole tehnyt mieli käydä uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Juurikin sen tasapainon löytämien on se hankala puoli. Aluksi turismi voi tuoda niitä kaivattuja tuloja, mutta matkailijoiden määrän kasvaessa liian suurekis, varsinkin rajatuilla alueilla (esim Dubrovnikin vanhakaupunki) se alkaa vaikuttaa negatiivisesti. Itse en ole Venetsiassa käynyt, enkä usko koskaan menevänikään, onneksi sitä pärjää elämässä vaikkei joka paikassa kävisikään :)

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  10. Täytyypä kurkata tuo dokumentti. Omalta osaltani jokainen noista kolmesta kaupungista on käymättä ja Kroatia maana vielä kokonaan. Jostain syystä eivät ole houkutelleet puoleensa. Ehkä tuo massaturismi alkaa kääntyä hitaasti itseään vastaan ja ihmiset alkavat etsimään erilaisia kohteita - toivotaan niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tosiaan Kroatiassa alkaa kokonaisuudessaan turismia olemaan jo paljon, onneksi sieltäkin löytyy silti paikkoja joissa turistit ovat vielä tervetulleita ja kuormitusta ei ole. Ne vaan on niitä paikkoja, jotka pitää itse etsiä... Hieno maa, mutta itse suosin kyllä naapurimaata Bosniaa enemmän. Dubrovnikissa kävin 2012, en kokenut sitä mitenkään erikoiseksi.


      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  11. Kiinnostava dokumentti tosiaan! Me asumme Gibraltarin kupeessa ja siellä kesäisin on jo tosi tukalaa, kun maateitse tulevien turistien lisäksi päivittäin saattaa tulla jopa 4000 risteilyturistia – kahdeksan neliökilometrin alueelle. Mutta toistaiseksi turismia hyväksytään pitkälti, koska muuten koko alue kuivuisi kasaan paremman teollisuuden/tulonlähteen puuttuessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Huh, tuo kuulostaa kyllä paljolta! Se onkin vaikea yhtälö, kuinka tasapainottaa turismin tuomia hyviä puolia (talouden kasvu) ja sitten taas niitä kuormittavia tekijöitä.


      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  12. Kiinnostava aihe, pitää katsoa kun pääsen Suomeen. Olen käynyt Venetsiassa ja Dubrovnikissa, ja toki turisteja löytyi, mutta meininki oli silloin vielä ihan ok. Ymmärrän toki paikallisten ärtymyksen. Itsekin asun parhaillaan maassa, joka kärsii, ei niin turismista, mutta valtavasta maahanmuutosta ja infra ei ala enää taipua tälle määrälle autoja ja ihmisiä. Vuokrahinnat ovat karkaamassa käsistä ja hienosta kämpästä joutuu hyvinkin maksamaan 4000€ kuussa (maan keskipalkka 1100€).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämä on tosiaan kiinnostava ja puhutteleva aihe. Tuo maahanmuutto voi tosiaan aiheuttaa samankaltaisia ongelmia kuin massaturismi. Kuulostaa kyllä todella kovilta nuo vuokrien hinnat, varsinkin verrattuna keskipalkkaan!

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  13. Tosi mielenkiintoinen aihe, täytyy katsoa tuo dokkari kunhan pääsen Suomeen. Tämä on puhututtanut varmaan viime aikoina monia paljom reissaavia. Esim. Venetsiaan mielelläni lähtisin uudestaan, mutta tällä hetkellä tuntuu että sitä täytyy välttää kunnes (jos) tilanne paranee. Risteilyt ei onneksi kiinnostakaan. Mitähän ratkaisuja tähän sitten on ehdotettu?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa

Minne kaipaan takaisin?