Mitä meillä luetaan? Esittelyssä ympäristöaiheisia lastenkirjoja



Ilmastonmuutos, muoviroska ja muut ympäristöaiheiset asiat ovat olleet näkyvästi esillä viime aikoina. Ja se on ihan mahtavaa! Tuntuu jopa siltä, että ihmiset ovat alkaneet heräämään siihen, ettei tämän hetkinen elämäntapa ole kestävää, jos haluamme maapallomme säilyvän elinkelpoisena vielä tuleville sukupolville. Itse koen, että myös lasten kanssa on tärkeää käsitellä ilmastonmuutokseen liittyviä asioita, ja yksi hyvä keino siihen on kirjat. Kokosin tähän postaukseen muutaman uutuuden lastenkirjoista, jotka käsittelevät ympäristöä ja ilmastonmuutosta.

Valaan kertomuksia (kirj. Ana Lucas)


Tämä ihana kuvakirja sopii monen ikäisille. Omat neljä- ja kuusivuotiaat lapseni tykkäsivät tästä paljon. Kirjassa kerrotaan sekä sinivalaan elämästä, että merieläinten kohtaamista ongelmista, esimerkiksi merten roskaantuminen. Tarinassa käydään läpi myös muita merissä eläviä olentoja, kilpikonnia, delfiinejä, miekkavalaita... Kuvitus on todella kaunis ja värikylläinen. Lasten toiveesta tämä kirja päätyi lukuun useita kertoja. Itse olisin kaivannut hieman jämäkämpää otetta niin sanottuun valistuspuoleen. Nyt teksti oli mielestäni hieman pyytävä, "olisi kiva jos meriä ei roskattaisi" -tyyliin. Mutta yleisesti suosittelen tätä kirjaa kaikille merieläimistä kiinnostuneille!


 Isän luokse (kirj. Martti Linna)


Martti Linnan Isän luokse -kirja on ilmestynyt viime vuonna, mutta jostain syystä se on mennyt itseltäni aiemmin ihan ohi. Kirja kertoo yhdeksänvuotiaasta Katrista, joka potee maailmantuskaa ja koittaa saada ympärillään olevat aikuiset näkemään valintojensa vaikutukset ympäristöön. Luimme tämän kirja ekaluokkalaiseni kanssa, ja häneen upposi. Toki muutamien termien kohdalla jouduin selventämään mitä ne tarkoittavat. Parhaiten kirja sopisi noin 8-10 -vuotiaille.

Siinä missä lapsi kuulee tarinasta seikkailullisemman puolen, itse näin kirjan päähenkilön edustavan ympäristön puolesta puhuvia henkilöitä ja kirja muut aikuiset niin sanottuja ilmastokriitikkoja. Katri ajautuu tekemään radikaaleja tekoja saadakseen aikuiset ns. heräämään, mutta valitettavasti he suhtautuvat häneen silti ylimielisesti. Autoja ei saa vahingoittaa, mutta kukaan ei välitä kuinka yksityisautoilu vahingoittaa luontoa. Pystyn hyvin samaistumaan Katrin kokemaan turhautuneisuuteen aikuisten vain myhähdellessä hänen ajatuksilleen. Lapsenikin ihmetteli monessa kohtaa, että miksi ne aikuiset ovat niin tyhmiä eivätkä tajua, että luontoa pitää suojella. Niinpä.

Matilta pelastaa maailman (kirj. Juha-Pekka Koskinen)


Meinasin revetä riemusta, kun ensimmäisen kerran näin tämän kirjan. Kansikuva lupaa ihan mahtavia, mutta sitten luin kirja... En oikein osaa sanoa, mitä tässä tarinassa on tavoiteltu. Päähenkilö, ulkonäöltään peppipitkätossumainen Matilda, valistaa vanhempiaan kierrätyksen tärkeydestä. Vaikka itse olen henkeen ja vereen ympäristönsuojelija, oli tässä kirjassa liikaa paasausta jopa minulle. Jos kirja osaisi huutaa, tämä tekisi niin. Matilda nalkuttaa vanhemmilleen kaikesta, suihkun pituudesta, kierrättämisestä, autoilusta, lihan syönnistä. Mutta kun tarjolla on kinkkupizzaa, unohtuukin kaikki asiat lihan ja maidon syönnin eettisyydestä.

Sanoisin, että tämä kirja tuli ehkä noin viisi vuotta liian myöhään. Kirjassa pääpaino on koko ajan kierrättämisellä, mutta nykyään tiedetään, ettei kierrätys ratkaise, vaan ostamattomuus. "Kierrättää enemmän, Matilda tuhahti". Ööö, Matilda, ei. Vastaus on jättää ostamatta. Omaan silmään särähti varsinkin se, että jugurttipurkkeja TISKATAAN puhtaaksi. Yleinen ohjehan on, ettei niin saisi missään nimessä tehdä, sillä veden kulutukseen käytetty energia on suurempi kuin kierrätyksestä saatu hyöty, jos vettä kulutetaan likaa. Itseäni ihan harmittaa, ettei kirja ollut sellainen kuin kansikuvan perusteella kuvittelin. Toki se on täynnä tärkeää asiaa, ja varmasti sellaiseen perheeseen, jossa nämä asiat eivät ole arkipäiväisiä kirja sopii hyvin. Huh, tulipahan nyt vähän paasattua, mutta ehkä se johtuu harmituksesta. Niin hyvä idea kirjassa, mutta se ei vaan nyt toiminut.

Jos olet lukenut hyviä ympäristönsuojeluun liittyviä lastenkirjoja, niin vinkkaa kommentteihin! Oletko lukenut jonkun näistä postauksen kirjoista? Mitä tykkäsit?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa

Minne kaipaan takaisin?