Joulukortit nollabudjetilla





Jälleen on käsillä se aika vuodesta, kun meillä käynnistyi joulukorttien askartelupaja. Aloitettiin siitä tärkeimmästä, eli leipomalla keksejä. Niiden paistuessa uunissa, kerättiin pöydälle kaikki mahdollinen joulukortteihin sopiva materiaali. Kahvit ja teet kuppeihin, keksit lautaselle ja ei kun hommiin! Laadimme listan lasten kanssa kavereista ja sukulaisista joille kortit lähetetään. Lapset saivat vapaat kädet korttien tekoon ja itse valmistin myös muutaman, helpottaakseni pikkutonttujen työtaakkaa. Viisivuotias teki tarkalla hartaudella kortit ystävilleen, kolmevuotiaan värittäessä hieman vapaammalla otteella.

Koen tärkeäksi opettaa lapsille, ettei aina tarvitse aloittaa projekteja ostoksia tehden. Askarteluun kun voi käyttää melkein mitä tahansa materiaalia. Tämän vuoden kortit tehtiinkin täysin nollabudjetilla. Vain kirjekuoret on ostettu, ja nekin viime keväänä toista asiaa varten. Nyt käytettiin ylijääneet joulukorttien postittamiseen. Muuten kaikki tarrat, pahvit, nauhat ja postimerkitkin on ilmaiseksi saatuja. Korttien pohjina käytetyt pahvit esimerkiksi olen säästänyt töistä, ne ovat olleet lähetysten suojina, ja muuten olisivat menneet roskiin. Kuvissa näkyvät värikkäät tikut ovat alun perin yhden rasian kannesta. Koin kannen ylimääräisenä, joten purin tikut erilleen, ja olivatkin oikein mukava lisä askarteluun.





Olen hyvin tietoinen, ettei kaikilla ole aikaa tai edes kiinnostusta tehdä kortteja itse. Tai edes lähettää niitä. Itsekkään en ollut joulukortti-ihminen ennen kuin isompi lapsista innostui muutama vuosi sitten niiden tekemisestä. Hänelle traditio on tärkeä ja lapset myös ilahtuvat kovin korttien saamisesta. Senkin takia, että tiedän, ettei kaikille saajille kortti merkitse paljoa, on kiva ettei rahaa ole kulunut korttien tekoon tai hankkimiseen. Pyrin mahdollisuuksien mukaa kaikessa miettimään ensin, miten voin hankkia tai valmistaa asian ilmaiseksi ja olemassa olevista materiaalista. Esimerkiksi olen tehnyt lasten lehdille säilytyskotelot kissanruokapahvilaatikoista. Vähän kivaa paperia pintaan ja avot! lehdet on siististi säilytyksessä, eikä rahaa kulunut yhtään.





Materiaaleja jäi jäljelle vielä ensi vuoden joulukortteja varten ja uskoisin, että vuoden aikana kaappeihin kertyy myös jotain uutta mitä voi hyödyntää. Yksinkertaisimmillaan se voi olla lehdistä leikattuja jouluaiheisia kuvia. Jotta askarteluiltamme olisi mahdollisimman tunnelmallinen, satoi ensilumi maahan samana ilta!

Minkälaisia keinoja sinulla on vähentää kulutusta ja luonnon kuormitusta? Oletko keksinyt jonkin hyvän idean? Kerro siitä muillekin kommenteissa. :)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa

Minne kaipaan takaisin?