Marokko // Lumoava Marrakech.





Marokon matkamme ensimmäinen kohde oli Marrakech. Tuntuu todella hankalalta pukea sanoiksi niitä tunteita, joita kaupunki herätti. Se oli upea, likainen, kaunis, haiseva, vihreä, äänekäs, lämmin, saasteinen, vastaanottava, luotaan työntävä, helppo ja vaikea. Ja paljon muuta. Missään en ole nähnyt niin paljon vastakohtia. Liikenneruuhkassa saattoi peräkkäin olla upouusi Mersu ja aasivankkurit. Luksushotellin naapureilla oli kanoja. Miljoonia omistava pukumies puhuu uusimpaan älypuhelimeen ja antaa kolikon jalattomalle kerjäläiselle. Toisin sanoen Marrakech on kaikkea.

Matkustaminen Marrakechiin on helppoa Norwegianin suoralla lennolla, jonka kesto on 5-6 tuntia. Me olimme matkassa kahden lapsen (3- ja 6-vuotiaat) kanssa ja yllätyin suuresti kuinka helposti lennot loppupeleissä sujuivat heidän kanssaan! Marrakechin lentokentällä tulee muistaa täyttää maahantulokortit, jotka luovutetaan virkailijalle ennen passintarkastukseen siirtymistä. Lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille oli oma jononsa, mikä ilahdutti suuresti, sillä muuten jonotusaika olisi venynyt muutamaan tuntiin. Lentokentältä Marrakechin keskustaan pääsee helpoiten taksilla.

Majoituksen olimme varanneet viideksi yöksi Marrakech Palm Club-huoneistohotellista. Ja en voi muuta kuin suositella. Sijainti on todella hyvä, asunto oli tilava, keittiö hyvin varusteltu ja sisäpihalla pieni uima-allas. Yleensä emme matkusta uima-altaiden perässä, mutta nyt se oli mukava lisä. Marrakech voi, varsinkin pienten lasten kanssa matkustaessa, olla hyvinkin kuormittava, joten iltapäivälepäilyt altaalla tulivat tarpeeseen.

Mitä tehdä Marrakechissa (lasten kanssa)?

Medina:





Kaupunki on tunnettu vanhasta osastaan eli Medinasta ja sen kauppakujista eli soukeista sekä Jemaa el-Fnaa torista. Ja eikä suotta! Medina on loputon pikku kujien alue, jonne saattaa eksyä helposti. Suosittelenkin lataamaan karttapalvelut puhelimeen välttyäkseen pahalta hukkaan joutumiselta tai "apurien" huijauksilta. Me vain kieltäydyimme kohteliaasti kaikkien tarjoamista avusta, eikä kertaakaan tullut mitään ongelmia. Medinassa ja varsinkin soukeissa liikkuessa suosittelen pienempiä lapsia kuljetettavan kantorepussa. Kadut ovat todella kapeita ja paikalliset ajavat mopoilla tuhatta ja sataa. Muuten lapsillekin medina on hieno kokemus; paljon katseltavaa ja varsinkin kissoja joka nurkalla. Elämän varjopuoli näkyy toki myös kerjäläisten taholta, mutta itse koen, että lasten on hyvä nähdä myös tämä puoli maailmasta. Toki aikuisen tulee olla lapselle turvana ja vastata kysymyksiin, miksi joidenkin elämä on sellaista. Medinan kujilla saa hyvinkin muutaman päivän kulutettua. Jos päättää tehdä ostoksia soukeissa, kannattaa varautua kunnon tinkimiseen, sillä lähtöhinnat ovat pilvissä!

Jemaa el-Fnaa tori lumoaa turistin kuin turistin käärmeillä, musiikilla ja tuoksuilla. Jos ei halua joka tilanteessa löystyttää kukkaronnyörejä, kannattaa esiintyjiin pitää selkeää etäisyyttä. Muuten saattaa päätyä seisoskelemaan käärme tai apina olalla, ja tietenkin maksamaan siitä. Lapset toki olivat ihmeissään näkemistään apinoista, mutta keskusteltuamme eläinten oikeuksista he ymmärsivät miksi emme apinoita halunneet mennä lähempää katsomaan. Välttyäkseen pahimmalta tungokselta kannattaa torilla vierailla aamupäivällä.

Jardin Majorelle:





Asuntomme vieressä sijaitsi Jardin Majorelle (Rue Yves St Laurent), eli kasvitieteellinen puutarha, mikä on aiemmin ollut Yves Saint Laurenin omistama. Turistisesonkina kannattaa varautua jonottamaan lippuluukulle noin tunti. Puutarha oli kaunis, mutta aika pieni ja olikin vähän siinä rajalla, että oliko se jonottamisen ja pääsylipun hinnan (n.6e) arvoinen. Alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja opiskelijakortilla saa alennusta!

Gueliz:

Vanhankaupungin lisäksi kehotan ehdottomasti tutustumaan myös Marrakechin ns. uudempaan osaan eli Gueliziin. Asunnoltamme oli sopiva puolen tunnin kävely sinne rauhallisia sivukatuja pitkin. Pääkatu toi mieleeni yhdistelmän Ateenaa, Tiranaa ja Istanbulia. Eli kaikkia lempikaupunkejani! Täältä löytyy myös kahvila- ja vaateketjujen myymälät sekä fiinimpi ostoskeskus. Suosittelenkin tekemään kävelyretken Jardin Majorellen kulmilta Gueliziin. Lopulta tämä alue kaupunkia muodostui meidän suosikiksi!






Tee päiväretki:

Marrakechistä on helppo lähteä retkelle, ja kannattaakin. Itse valitsimme Ourika-laakson. Kohde oli todella upea ja siitä kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa! Marrakechistä tehdään retkiä myös Atlas-vuoristoon sekä Saharaan.

Missä syödä Marrakechissä?

Marrakechissä on mahdollista syödä todella halvalla, todella kalliilla tai jotain siitä välistä. Medinassa, varsinkin Jemaa el-Fnaa torin läheisyydessä, on lukuisia eritasoisia ravintoloita. Torilta löytyy myös mehukärryjä sekä katuruokaa. Suosituimpia ruokia ovat taginet eli padassa haudutetut lihat ja kasvikset. Tätä ruokaa tarjoillaan lähes kaikissa ravintoloissa oli sitten kyseessä turistiravintola tai paikallisten oma kuppila. Seuraavassa lista meidän suosikkipaikoista:

Cafe Kessabine. Tämä sijaitsee Jemaa el-Fnaanilta tultaessa ihan soukien sisäänkäynnin vieressä. Palvelu oli ystävällistä sekä ruuat ja minttutee todella herkullisia. Hyvällä säällä kannattaa mennä kattoterassille istumaan ja nauttia näkymästä.

Mochi Eat Healthy ( 77 blvd Mohamed Zertouni). Ravintola on suhteellisen uusi tulokas ja tarjoilee enemmän länsimaista ruokaa (mikä voikin olla mukavaa vaihtelua tagienien keskellä). Suosittelen ehdottomasti syömään vegaanihampurilaisen, oli nimittäin paras mitä olen koskaan syönyt!

Cafe Red Garden. Ravintola sijaitsee lähellä Jardin Majorellea eli oli ihan meidän "koti" kulmilla. Kävimmekin muutaman kerran täällä syömässä, joten voin suositella sekä paikan pizzoja että taginejä. Hinnatkin ovat kohdillaan. (Psssst. Viereisessä talossa on myös seudun ainoita alkoholimyymälöitä..).

Dreamland (Avenue Yacob El Mansour) Mukavan letkeä paikallisten suosima ravintola. Hyvää tagienia sekä pastaa.

Näiden lisäksi söimme toki monissa muissakin paikoissa, mutta ne eivät olleet mitenkään maininnan arvoisia. Asunnossamme oli tosiaan keittiö, joten laitoimme aamu- ja iltapalat siellä.


Ennen Marrakechiin matkustamista meitä varoiteltiin kaupungin aiheuttamasta kulttuurishokista ja siitä kuinka äänekäs ja päällekäyvä kaupunki on. Tämä kummastutti minua kovasti, sillä eikö se ole juuri syy sinne lähteä, että haluaa kaiken tuon kokea? Ei kai kukaan matkusta Marrakechiin hakemaan rauhaa ja hiljaisuutta? Meille Marrakech oli juuri sellainen kuin kuvittelimmekin ja ehkä enemmänkin! Suosittelen ihmeessä kokemaan tuon tuhansien kasvojen kaupungin.

Marrakechistä teimme päiväretken kauniiseen Ourika-laaksoon ja siitä kerron tarkemmin seuraavassa osassa. Oletko käynyt Marrakechissä? Mitä tunteita kaupunki herätti? Jätä ihmeessä kommenttia, jos on kokemusta Marrakechistä tai haaveita sinne matkustaa!

Love and light, Heidi


Kommentit

  1. Matkustin ympäri Marokkoa vuonna 2011 ja kokemus oli kaikinpuolin mieleen painuva. Toit hyvin esiin kaupungin tunnelman, sen hyvät ja huonot puolet sekä hyviä vinkkejä matkalle. Tästä on varmasti hyötyä sinne matkaansa suunnittelevia. Lisäksi maan rahaa saa vaihdettua vasta maan sisällä. Lisäksi muistutan vaihtamaan jäljelle jääneet rahat takaisin euroiksi ennen maasta poistumista, sillä sen jälkeen se ei enää ole mahdollista.

    Marokko on maa, minne todella ei mennä rauhoittumaan vaan kokemaan sen värikästä, äänekästä ja hörsyilevää kulttuuria. :)

    https://duniatoropainen.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos kommentista ja mahtavaa kuulla, että onnistuin kuvaamaan tunnelmaa osuvasti :) me vaihdettiin ennen matkalle lähtöä rahaa Forexin kautta, olisiko käytäntö voinut muuttua?.
      Tuo hörsyilevä on kyllä hyvin kuvaava, itse puhuttiin häsläämisestä :D

      Heidi -Arjen parempi puoli-

      Poista
  2. Kiva fiilistellä kokemaanne! Aikamoinen omatoiminen seikkailu teillä on ollut! Itse ihastuin juuri Marokossa ja Marrakechissä tuohon kaikkeen vastakohtaisuuteen ja värikkyyteen. Mieheni ei. Menisin uudelleen jos voisin ja erityisesti koska kävimme Atlas-vuorilla, Saharassa, Essaouirassa, menisin Chefchaoueen.
    Ohessa linkki uuden blogini Marokon juttuihin: https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/category/maat-ja-kohteet/marokko/

    VastaaPoista
  3. Hei, suunnittelen mieheni kanssa matkaa Marrakechiin 2 -vuotiaamme kanssa. Koitko matkan turvalliseksi lapselle? Tämä on ainut asia mikä matkan varauksessa mietityttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Meille Marrakech oli turvallinen, eli ei missään vaiheessa koettu oloamme turvattomaksi tai uhatuksi. Paikoin tuntui jopa, että lasten ansiosta saimme tilaa ja positiivista huomioimista. Toki oma käytös myös vaikuttaa paljon, itse esim pukeuduin aina paikallista tapaa kunnioittaen polvet ja olkapäät peitettynä. Lähtekää ihmeessä, avoimin mielin vain matkaan. Kaupunki lyö vasten kasvoja, mutta siksi se onkin niin upea :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa

Minne kaipaan takaisin?