Minne kaipaan takaisin?






Olen elämäni aikana saanut kokea uskomattoman hienoja matkoja ja upeita kohteita. Yksi alue on kuitenkin noussut selkeästi ylitse muiden. Ensimmäinen kosketus saatiin vuonna 2007, seuraava 2012 ja viime vuonna tehty kahden kuukauden reissu alueella vain lisäsi rakkautta! Arvaatko jo mikä paikka on kyseessä?

No, Balkan <3






En saisi lukea muiden kokemuksia alueelta enkä muistella omiani, sillä puristava tunne rinnassa, jota ikäväksikin kutsutaan, ottaa aina valtaansa. Olen aina nauttinut itä-Euroopasta, mutta Balkan vei ihan mukanaan. Vuonna 2007 kävimme Sloveniassa. Maa menee hieman siinä rajoilla, että lasketaanko se Balkanin alueeseen, mutta menköön nyt tällä kertaa. Kipinä oli sytytetty. Esikoisen ollessa 9kk vuonna 2012, teimme kahden viikon reissun kohteina Kroatia, Bosnia&Hertzegovina ja Montenegro. Eipä noin lyhyellä reissulla saanut aikaiseksi muuta kuin suuren halun päästä takaisin. Vihdoin viime vuonna meillä oli mahdollisuus ottaa nelihenkinen perheemme hetkeksi irti arjesta ja lähteä kahdeksi kuukaudeksi reissuun. Kauaa ei tarvinnut kohdetta miettiä! Vuokrasimme auton Kroatiasta ja reittimme kulki seuraavasti: Bosnia&Hertzegovina - Serbia - Kosovo - Makedonia - Albania - Montenegro - Bosnia -Kroatia.






Mikä siinä Balkanin alueessa sitten vetää puoleensa? No kaikki! Ihmiset, luonto, kaupungit, ruoka, rosoisuus, vastakohdat, kulttuuri.. Ennen kaikkea tunnelma. Viimeksi tänä aamuna 6-vuotias esikoiseni haikaili Serbiaan, pieneen Rudnon vuoristokylään. Kysyin mikä siinä paikassa niin kovin viehätti. "Metsä ja ne vuoret" oli vastus. Ja se on totta, en keksi parempaa matkakohdetta lasten kanssa, kuin tuo ihana kylä!





Itse pidän luonnon lisäksi kaupungeista, varsinkin voisin sanoa vaikeista kaupungeista. Niistä jotka eivät heti aukea turisteille. Pristina, Skopje, Tirana. Kun joutuu hieman näkemään vaivaa kaupunkiin tutustuakseen, antaa se niin paljon enemmän. Olen kuullut ihmisten sanoneen olleensa Skopejssa päivän, kun ei siellä ollut mitään.. Me olimme siellä melkein viikon ja olisimme voineet olla pidempäänkin! Monet Balkanin ja itä-Euroopan kaupungit ovat mielestäni alkuun hieman tylyjä, mutta kun annat niiden tottua sinuun pari päivää, ne avautuvat ja mitä kaikkea voitkaan löytää! Päivän Skopjessa viettäneille kaupunki oli ruma ja tylsä, meille se oli puistoja, vegaaniravintoloita, smoothieita, kirjakauppoja, pieniä kujia, jäätelöä ilta-auringossa ja kahvioita, joissa leikkipaikka lapsille.




Varsinkin lasten kanssa Balkan on mahtava! Ihmiset ovat ystävällisiä ja lasten mukana olo on itsestään selvyys. Kroatiaa lukuun ottamatta alueen hintataso on edelleen halpa, mikä on aina mukava lisä! Hotellien hintatasosta en osaa sanoa mitään, sillä kaikilla Balkanin reissuillamme olemme asuneet joko hostelleissa, paikallisten luona tai vuokranneet asunnon. Autoa vuokratessa kannattaa vuokrafirmasta varmistaa auton vienti kaikkiin maihin. Meillä ei ollut mitään ongelmaa, mutta olen kuullut tarinoita, kuinka turisteja koitetaan vedättää, ettei vuokra-autolla saisi mennä esimerkiksi Kosovoon. Kaikki rajanylityksen sujuivat ongelmitta. Tulee kuitenkin muistaa, että alueella on edelleen paljon poliittisia jännitteitä ja esimerkiksi reitti kannattaa suunnitella Serbiasta Kosovoon, sillä Kosovosta Serbian puolelle voi olla vaikeuksia päästä (Serbia ei tunnusta Kosovon itsenäisyyttä).

Koska sitten pääsen uudestaan Balkanille? Valitettavasti sitä en osaa sanoa. Perheellämme on meneillään kahden vuoden lentolakko, ja ajaen tuonne Euroopan kolkkaan on liian pitkä matka, joten katsellaan. Ja kun tuo itä-Eurooppakin vetää jälleen puoleensa..

Mihin sinä kaipaat takaisin?

Kahden kuukauden reissumme tarkemmat postaukset löydät täältä:
Bosnia SerbiaRudno (Serbia)KosovoMakedoniaAlbaniaMontenegro ja BosniaVis (Kroatia)


Kommentit

  1. Me olimme vuosi sitten Kroatiassa. Viikossa kierrettiin Istrian niemimaa. Ei jäännyt hinkua takaisin, ihmiset oli nyrpeitä, ruuassa ei kehuttavaa, eikä oikein löydetty sitä jotakin sieltä ..en tuomitse koko aluetta, mutta Kroatiaan tuskin heti palataan..
    Tässä vielä Kroatian reissun yhteenveto: http://hiemanvino.blogspot.com/2018/01/mita-jai-kateen-viikon-kroatian.html?m=0

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos kommentistasi. Harmillista kuulla, että matka ei vastannut odotuksianne. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei tuomitse yhden pienen alueen takia koko maata, tai isompaa aluetta. Vähän kuin kävisi Kuopiossa ja sanoisi sen perusteella, ettei ikinä halua käydä Skandinaviassa.. :D Kroatia on mielestäni muihin Balkanin maihin verrattuna aika tylsä ja turistoitunut. Suosittelen olemaan avoin ja lähtemään seikkailuun uudestaan, varsinkin Serbia ja Makedonia ovat upeita!

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
    2. Serbia kyllä kiinnostaa itseäni, eikä Makedoniassakaan varmasti vikaa ole. :) En ole tuomitsemassa koko aluetta, mutta Kroatiaan tuskin ihan heti olemme palaamassa. Mutta niinhän se vain on, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille. Onneksi on vara valita. :)

      Poista
  2. Onpa kiva kuulla että olette noin hullaantuneita Balkaniin. Itse en ole ollut oikeastaan juuri yhtään kiinnostunut alueesta (sen sijaan Italia vetää minua aina vaan puoleensa), mutta tämän postauksen luettuani täytyy sanoa että kiinnostukseni heräsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja mahtavaa jos kiinnostus Balkanin alueeseen heräsi! Varsinkin Serbiaa ja makedoniaa suosittelen :) Italiassa en ole itse koskaan käynyt, mutta varsinkin pohjois-Italian vuoristoalue houkuttelisi.

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  3. Vaikka juuri palasin jos oikein laskin neljänneltä reissultamme Balkanin suunnalle ja vaikka maisemat siellä monesti ovatkin dramaattisen kauniita, niin silti näitä palaan/haluaisin palata/voisin palata kohteita on enemmän ihan naapurissa: Tukholma, Gotlanti, Kööpenhamina - Välimerellä pidin Mallorcasta. Kauempana olevista kohteista saaret Yhdysvaltojen itärannikolla, erityisesti Nantucket. Mutta harvemmin tulee palattua, paitsi Euroopan isoihin kaupunkeihin, niiden matkakokemusten päivittämiseksi, sillä vaikka Berliini on eri kaupunki joka kerta kun siellä käy runsaan 10 vuoden välein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ja kiitos kommentistasi! Kööpenhaminaan olisikin myös kiva lähteä uudestaan, ja Berliiniin myös! Jokin Balkanin alueen kaupungeissa ja varsinkin maaseudussa vetää meitä puoleensa. :) Toivottavasti itsekin pääsisin vielä neljännen kerran Balkanille.

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  4. Sloveniaan rakastuin ihan täpöllä ja Kroatiastakin pidän kovasti. Ainoastaan Bosnia-Hertzegovinan Mostar oli pettymys, siellä oli jotenkin luotaantyöntävä tunnelma ja ihmiset tylyjä mikä hämmensi koska olin kuullut paikasta niin paljon hyvää.
    Olisi mahtavaa lähteä roadtripille alueelle niin pääsisi näkemään lisää ja varsinkin niitä vähän vähemmän turistisia paikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Slovenia!! omasta matkasta sinne jo kymmenen vuotta mutta vieläkin hyvä muistot tallella :) Voi, harmi kuulla että Mostar oli pettymys. Me kävimme siellä 2012, oli syyskuu joten sesonki lopuillaan, turisti-infonkin ovessa oli jo lukko :D Meillä oli ihan mahtava hostelli ja sen omistajalla oli saman ikäinen vauva kuin meillä joten pääsimme heille kyläilemään lapsi-treffien merkeissä pari kertaa. Mahtava tilaisuus tutustua paikallisuuteen! Turistien suosimissa kohteissa on aina se vaara että paikalliset ovat leipääntyneitä.. Bosniassa kannattaa ehdottomasti mennä Jajceen, ihana pieni kylä eikä tarvitse potkia turisteja jaloista ;)


      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  5. Mä olen myös tykännyt kaikista niistä Balkanin kohteista, joissa olen käynyt (vaikkakin ne on olleet pitkälti enemmän tai vähemmän turistikohteita). Mitään intohimoa aluetta kohtaan ei sinällään itselläni ole syttynyt, mutta mielelläni lähtisin seikkailemaan sinne vähän tuntemattomampiinkin kolkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiva kuulla että on ollut hyviä kokemuksia! Balkanilla parasta on juuri ne pienet kaupungit ja kylät! Itsellä jäi kaihertamaan itä-Kosovo ja itä-Makedonia, ne kun viime vuoden reissulla jäi koluamatta. :)

      Heidi / Arjen parempi puoli

      Poista
  6. Italia oli ennen ehdoton suosikkini ja onhan se vieläkin, mutta kuitenkin haluan nykyisin Balttiaan. Luulen, dttä siihen on syynä läntisten turismimaiden kaupallusuus. Kroatia on jo kupallisuuden polulla vankasti, mutta pidän siitä toki vieläkin enkä osaa mainita suosikkiani Baltian maista koska monta paikkaa on vielä tutkimatta. Pienet seikat voivat olla ratkaisevia sympatioihin ja antipatioihin esim. millainen majoitus on ja miten joku yksittäinen ihminen käyttäytyy.

    VastaaPoista
  7. Nämä maat on kyllä lähellä myös meidän sydäntä. Ei mikään ihme, että oot ihastunut :) Meidän Balkanin kierrokselta jäi mieleen erityisesti Albania ja Serbia. Sloveniaa tekisi mieli kierrellä enemmän ja myös Makedonia ja Kosovo on vielä näkemättä. Balkanilla riittää seikkailtavaa vaikka kuin monelle reissukerralle!

    VastaaPoista
  8. En ole käynyt Balkanilla mutta haluan mennä.
    Takaisin vetää Espanja (kieli, kulttuuri, ruoka, luonto, historia) ja esim. Lontoo. Tietysti myös tuossa lähellä Viro, Pietari ja Ruotsi. Mutta ehkä eniten juuri Lontoo ja UK.

    VastaaPoista
  9. Niinhän se taitaa olla, että jotkut paikat sykähdyttävät enemmän kuin toiset ja toiset taas tuntuvat siltä, ettei niistä vain saa tarpeekseen. Näihin huomaakin usein palaavansa yhä uudelleen takaisin, tai ainakin haaveilevan siitä seuraavasta reissusta sinne. :) Balkan on kyllä kaunis, ja niin monipuolinen matkakohde!

    VastaaPoista
  10. Balkan on varsin niin monipuolinen, että alueelta löytyy jokaiselle jotakin. Oma kokemukseni rajoittuu Kroatiaan (pidin) ja Montenegroon (hmmm. ei ihan vakuuttanut). Kosovo ja Makedonia kiinnostaisivat. Kuvittelelisin, että näissä maissa kohtaa vielä paljon aitoutta vähäisen turismin vuoksi.

    VastaaPoista
  11. Tuntuu, että Balkania kehutaan joka puolella. Ja näyttäähän se kyllä upealta! Täytyy alkaa miettimään, milloin sitä sinnekin ehtisi :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa