Muovipussiton elämä


Muovipussit ja ennen kaikkea niiden maksullisuus jaksaa puhuttaa ihmisiä. Monien mielestä muovipussien tulisi olla ilmaisia ja osa taas on tyytyväisiä, että ne ovat maksullisia. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. En edes muista milloin viimeksi olen ostanut tai ottanut kaupasta muovipussin. Olemme päässeet tilanteeseen, jossa emme hanki muovipusseja missään muodossa. Miksi? Koska niitä ei tarvitse. Kauppakasseina meillä on jo vuosia olleet kangaskassit. Ja ennen kuin kukaan siellä puhisee, että puuvillakassin valmistukseen tarvitaan enemmän vettä kuin muovikassin, niin muistetaan, että kangaskassi on tarkoitettu monivuotiseen käyttöön. Kyllä, jos kangaskassia käytetään vain yhden kerran, kuten muovipussia yleensä, on kangaskassin ekologinen jälki suurempi.




Yksi kangaskasseista on ollut minulla aktiivisessa käytössä noin 20 vuotta. Monet kangaskasseista ovat päätyneet meille vuosien saatossa, useimmat vielä ilmaiseksi. Meillä on eteisessä kassi, josta kangaskassit on helppo napata mukaan kauppaan lähtiessä. Ruokaostoksemme määrä on useimmiten vakio, joten kaksi isoa kassia riittää. Usein kuulen ihmisten sanovan ettei muista ottaa kangaskasseja mukaa ja siksi päätyy ostamaan muovipusseja. Paras keino on tehdä siitä mahdollisimman helppoa. Jos asioit kaupassa autolla, vie kangaskassit autoon. Me käymme ruokaostoksilla pääsääntöisesti lavapyörällä, joten helpointa on napata eteisestä kangaskassit mukaan.

Jos roskille tarvitsee muovipusseja, on ekologisempi (ja halvempi) valinta ostaa rullassa niitä ohuita roskapusseja, kuin käyttää ruokakauppojen paksusta muovista valmistettuja, ne kun maantuvat hitaammin. Ja useimmiten maksavat vielä 20 senttiä kappale! Meillä lajitelaan kaikki roskat ja sekajätettä syntyy niin vähän, että mistä tahansa meille päätynyt pienikin pussi (muovi tai paperi) käy. Roskiemme lajittelusta tulossa oma kirjoitus myöhemmin.



Kasviksille, hedelmille ja pähkinöille käytämme kestopusseja. Muutamat on ostettu, mutta suurimman osan on äitini ommellut valoverhosta, toivottujen mittojen mukaan. Näin vältämme pienten hedelmäpussien käytön. Valitettavan monesti näitä ohuita hedelmäpusseja löytyy myös luonnosta ja maailman mittakaavassa ne aiheuttavat monien eläinten kuoleman. Esimerkiksi merikilpikonnat luulevat niitä vedessä meduusoiksi ja syövät niitä. Muovipussit tukkivat kilpikonnan suoliston aiheuttaen niille tuskallisen olon ja lopulta kuoleman. Ystävä kertoi myös, että Somalimaassa muovipussit on kielletty, sillä vuohet söivät niitä ja kuolivat pussien tukittua niiden elimistön.

Monet hedelmät ja vihannekset eivät edes tarvitse pussia suojaksi. Banaanit, avokadot, sipulit ja sitrushedelmät kun omaavat suojaavan kuoren jo itsessään. Toki useita kappaleita ostaessa on kiva, että saa ne pussiin, jolloin ratkaisu onkin kestohedelmäpussi. Muistattehan muuten pelastaa niin sanotut "single bananas" eli yksinäiset banaanit? Ne kun ensimmäisenä heitetään roskiin, kun kaupassa siivotaan hedelmähyllyjä.



Jokainen meistä pystyy valinnoillaan vaikuttamaan muovin käytön määrään, ja varsinkin sen päätymiseen kaatopaikalle tai pahimmassa tapauksessa luontoon. Käyn säännöllisesti lasteni kanssa siivoamassa kadunvarsia roskista ja pääasiasiallesti ne ovat muoviroskia mitä sieltä löytyy.
Pääkaupunkiseudulla sekajäte menee poltettavaksi ja sitä kautta energiaksi. Tämä on hieno asia, mutta tulee muistaa, että muovin valmistamiseen kuluu suuri määrä energiaa sekä luonnonvaroja. Joten kierrätys tai poltto on vain laastari, ei ratkaisu. Jokainen ostmatta jätetty muovikassi, tai mikä tahansa tuote, vähentää luonnonvarojen kuluttamista. Meillä on vain tämä yksi maapallo, joten pidetään siitä huolta.

Tavoitteemme on olla ostamatta muoviin pakattuja tuotteita. Ihan täysin emme vielä ole siinä onnistuneet, mutta vähitellen kohti tavoitteita!

Mitä valintoja sinä olet tehnyt vähentääksesi muovin määrää?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa

Minne kaipaan takaisin?