Ostolakko ja #zerowastesyyskuu -haaste



Se on täällä taas! Eli yksi suosikki vuodenajoistani. Samalla kun kesä vaihtui syksyksi polkaistiin käyntiin myös Zero waste Finland ry:n luotsaama #zerowastesyyskuu -haaste. Jos jollekin on vielä tuntematon tuo haaste, tarkoituksena on herätellä jokaista miettimään omia toimintatapojaan sekä kannustaa tekemään muutoksia ympäristön parhaaksi. Ja kuinka helppoja ne muutokset ovatkaan! Kertakäyttöisen kahvimukin sijaan hakeekin kahvin omaan kestokuppiin, ohuen muovipussin vaihtaakin kestohedelmäpussiin tai kertakäyttöisten kuukautissuojien sijaan käyttää kuukuppia. Pieniä, mutta merkityksellisiä asioita kaikki.

Miten aion itse osallistua haasteeseen?



Itsellä on jo jokapäiväisessä toiminnassa mukana haasteen kohdat 1-4, eli kestokassi, kestomuki, kestohedelmäpussit sekä en heitä ruokaa roskiin. Syyskuun haasteeseen lisään itselleni yrityksen saada omat sekajätteet mahtumaan lasipurkkiin. Kyseessä ovat siis vain minun omat jätteet, eli en ota huomioon perheen kulutuksesta syntyvää sekajätettä. Haluan nähdä konkreettisesti oman sekajätteeni määrän. Lasipurkki-haasteen lisäksi päätin pitää syyskuun ajan ostolakkoa. Tähän eivät lukeudu ruoka- eikä tarpeelliset hygieniatuotteet. Mutta kaikki muu, myös käytettynä ostaminen. En muutenkaan osta uutena juuri mitään, mutta nyt olisi tavoite olla ostamatta myöskään kirpputoreilta. Mukavasti tähän kuuhun osuu myös kahdeksi viikoksi varattu pöytä itsepalvelukirppikseltä. Jos vielä pääsisi tavaroista eroon!

Mitä zero waste sitten on? Jokaiselle se tarkoittaa varmasti hieman eri asioita. Minulle se on ennen kaikkea pyrkimys kaikissa mahdollisissa tilanteissa miettimään, miten olisin tuottamatta roskaa. Jos en ole varautunut esimerkiksi mukaan otettavalla kahvikupilla, en hae take away kahvia vaan odotan, että pääsen kotiin ja keitän sitten kahvit. Tuotteet ostan pakkaamattomana, jos vain mahdollista. Vaihtoehto on myös kieltäytyminen. Ihminen pärjää hyvinkin hengissä ilman esimerkiksi muoviin pakattuja viinirypäleitä. Jos en niitä löydä pakkamattomana, en osta ollenkaan.

Zero waste ajatuksen ensimmäinen ohje onkin "kieltäydy". Aina voi miettiä tarvitseeko asiaa OIKEASTI vai onko kyseessä vain halu. Vaikka kierrätys on hyvä asia ja varsinkin pääkaupunkiseudulla suhteellisen hyvin järjestetty, ei se ole ratkaisu vaan laastari. Todellinen ratkaisu roskan vähentämiseen on ostamatta jättäminen. Ja voin kertoa, että kun sitä hetken harjoittelee, on se todella helppoa. Itse olen kuluneen vuoden ajan kiinnittänyt tarkasti asiaan huomiota ja kun ei hanki elämäänsä turhaa materiaa, antaa se tilaa niille oikeasti tärkeille asioille; rakkaudelle, kirjoille, luonnolle, taiteelle, liikunnalle.

Miten aiot osallistua #zerowastesyyskuu -haasteeseen? Jätä kommenttia alle! Kiinnostaisi myös tietää mitä kautta olet kyseisen elämäntavan pariin päätynyt.

Kuvat: ensimmäinen Pixabay, toinen Zero waste Finland ry.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vegaaniset muffinssit sekä laulupussin askartelua

Viro // Seikkailu Tallinnassa

Minne kaipaan takaisin?